מהי בדיוק ביקורת חברות?
לפי החוק בארץ, האחריות על הכנת הדו"חות הכספיים של החברה מוטלת על הדירקטוריון וההנהלה של החברה. כלומר, הכנת הדו"חות של החברה מתבצעת למעשה על ידי החברה עצמה. לפיכך, מטרת ביקורת הדו"חות הכספיים באמצעות רו"ח חיצוני, אובייקטיבי, ובלתי תלוי, הינה לוודא שהדו"חות אכן הוכנו על ידי החברה כדין ובהתאם לכללי החשבונאות המקובלים, ושהם אכן משקפים באופן נאות ואותנטי את מצבה הכספי. במילים פשוטות, ביקורת הדו"חות הכספיים נועדה להקנות להם אמינות ומהימנות. כדי לאכוף את חובת עריכת הביקורת החשבונאית, החוק בארץ מחייב את החברות לצרף לדו"חות הכספיים שלהם דו"ח של רואה החשבון המבקר, שבו הוא מביע את דעתו על מצב החברה ונאותות הדו"חות הכספיים שלה.
דו"ח רואה החשבון המבקר מצורף בפתח הדו"חות הכספיים, כשלרוב הוא מנוסח באופן אחיד וסטנדרטי לפיו המדובר בדו"חות נאותים. אם הוא מנוסח באופן שחורג ומסתייג מהנוסח האחיד, הדבר אמור להדליק נורת אזהרה בפני מי שקורא את הדו"חות.
השוני בין חברות פרטיות לחברות ציבוריות
חובת הגשת הדו"חות הכספיים חלה על כל החברות בארץ, הן חברות פרטיות והן חברות ציבוריות שנסחרות בבורסה לני"ע.
עם זאת, קיים הבדל מהותי בין החברות הפרטיות לבין החברות הציבוריות בכל הקשור לפרסום הדו"חות הכספיים. בעוד חברה פרטית איננה מחוייבת כלל לפרסם באופן פומבי את הדו"חות הכספיים שלה, אזי חברה ציבורית חייבת לחשוף ולפרסם בפני הציבור הרחב את הדו"חות הכספיים השנתיים שלה, ואף דו"חות כספיים תקופתיים מדי רבעון, וזאת באתר האינטרנט של הבורסה לני"ע בארץ (אתר מאי"ה – "מערכת אינטרנט להודעות החברות").
פרסום הדו"חות הכספיים של החברות הציבוריות נועד לתת לציבור הרחב את המידע והפרטים שדרושים לו כדי לנתח את פעילות החברה ומצבה הפיננסי, וכדי להפעיל את שיקול הדעת שלו ולקבל החלטות שונות לגביה. ציבור משתמשי הדו"חות הכספיים כולל כל מיני גורמים, שנעזרים בהם לצורך כל מיני שיקולים ואינטרסים. ציבור זה כולל את המשקיעים השונים: בנקים, נותני האשראי, והספקים של החברה (שנעזרים בדו"חות לצורך שיקולי מתן הלוואה/אשראי/סחורה/שירותים לחברה), רשות המסים (שנעזרת בדו"חות לצורך מיסוי החברה), רשויות ממשלה נוספות (שנעזרות בדו"חות לצורך בדיקת עמידת החברה בהוראות רגולטוריות, מכרזים, וכיו"ב). גם עובדי החברה, מתחריה, התקשורת, וגורמים נוספים עשויים למצוא עניין בדו"חות הכספיים של החברה.
כל הגורמים הללו נעזרים בדו"חות הכספיים תוך הסתמכות על דו"ח רואה החשבון המבקר שמצורף להם. מכאן נובע, כי רואה החשבון המבקר משמש למעשה כמעין שומר סף של ציבור משתמשי הדו"חות הכספיים, על כל המשמעויות שנובעות מכך.
שלבים מרכזיים בעריכת הביקורת
הביקורת נערכת על ידי רואה חשבון המתמחה בעריכת ביקורות, כאשר היא כוללת ארבעה שלבים מרכזיים:
- הסתכלות רחבה על הפעילות בחברה והערכת סיכונים – ייבחנו מספר פרמטרים כמו אופי החברה, יעדיה, האסטרטגיות שלה, הבקרה הפנימית שהיא מנהלת לעצמה, הגורמים והגופים שבאים עמה במגע וכל הסיכונים שעומדים לפניה.
- תכנון הביקורת – לאחר בחינת החברה והערכת הסיכונים, רואה החשבון יוצר תכנית ביקורת מקיפה המתייחסת לכל סעיף בדו"חות הכספיים. התוכנית כוללת פירוט של הנושאים הנבדקים, היקף הבדיקות, טכניקות בדיקה ועוד
- רואה החשבון המבקר בודק פעולות חשבונאיות ומסמכים שונים בהתאם לתוכנית הביקורת, ומאמת את המידע המצוי בהם.
- גיבוש מסקנות הביקורת – רואה החשבון מפיק מסמך חוות דעת ומסקנות שיועבר למנהלי החברה ויכלול השוואה לשנים הקודמות, ליקויים שיש לטפל בהם וכל נתון שצפוי לסייע להתנהלות הארגונית והכלכלית של החברה מכאן והלאה.
למה לבחור בנו לביצוע ביקורת עבור החברה שלך?
- אנו מבקרים דו"חות כספיים לחברות, ארגונים על פי התקינה הישראלית (ISRAELI GAAP ) או לפי תקינה בינלאומית (IFRS)
- אנו מנוסים בביצוע ביקורות ופועלים ביעילות, בשקיפות ומתוך מחויבות לשירות ברמה הגבוהה ביותר ללקוחותינו.
- חוות הדעת המקצועית שאנו מספקים משקפת באופן מעמיק ומהימן את פעילות החברה ומשמשת כלי ניהולי לשיפור הביצועים וליצירת אסטרטגיה עסקית ופיננסית ארוכת טווח.